Faktoring nedir?

Faktoring, işletmelerin yaptıkları satışlar karşılığında aldıkları çeklerin vadesini beklemeden hemen nakde çevirebildikleri bir finansman yöntemidir.

İşletmeler aldıkları çek karşılığında müşterilerine kestikleri satış faturasını Faktoring şirketlerine devreder ve işleri için gerekli nakde hemen kavuşurlar.

Faktoringin avantajları nelerdir?

İşletmeler vadeli alacaklarını nakde çevirerek borç ve alacak dengesini korur, nakit akışını düzeltmiş olurlar. Müşterilerine vade tanımaya devam ederek rekabet avantajı oluşturur, ödemelerini nakit yaparak indirim alabilirler.

İşletmeler Faktoring şirketlerinin yaptığı istihbarat çalışmaları ile müşterilerinin finansal durumlarından haberdar olur ve ticari faaliyetlerini riske atmazlar.

Kimler faktoring yapabilir?

Vadeli satış yapan ve müşterilerinden ödemelerini gecikmeli alan bütün işletmeler (şahıs ya da tüzel) faktoring yapabilirler.

Finansal açıdan güçlü müşterilere sahip ancak ödemelerini gecikmeli alan küçük ve orta boyutlu işletmeler faktoring işleminden oldukça avantaj sağlamaktadır.

Faktoring ile banka kredileri arasında fark var mıdır?

Faktoring şirketleri de bankalar gibi BDDK’nın yetkilendirdiği finansal kuruluşlardır.

İşletmeler için faktoring işleminin banka kredilerine göre avantajları:

  1. Faktoring işlemleri temel olarak alacağınızın nakde çevrilmesi olduğu için oldukça hızlıdır ve kredi başvurusundaki kadar evrak işi yoktur. İşlemleriniz dakikalar içinde sonuçlanabilir.
  2. Faktoring işleminde işletmeye para verilirken işletmenin kredibilitesi yerine çalıştığı müşterilerinin (yani alacağın sahibine) bakılır. Bankalar ise işletmenin kendisine bakarak para verirler. Çoğu küçük işletme bankalar tarafından finansal durumu iyi bulunmadığından kredi talepleri reddedilmektedir. İşletmeler finansal açıdan iyi müşteriler ile çalışıyorlarsa kredi talebi bankalar tarafından reddedilse bile faktoring şirketlerinden para alabilirler.
  3. Faktoring işlemlerinde banka kredilerinden olduğu gibi bir limit yoktur. Satışlarına ve paralel olarak faktoring işleminden alacakları tutar artabilir. Bundan dolayı satışları büyüyen küçük işletmeler için faktoring avantajlı bir finansal işlemdir.
  4. Faktoring işlemlerinde teminat alınmaz.

Faktoring faizi ne kadar? Ne kadar kesinti olur?

Her işlemde faiz tutarı o günkü faiz tutarına, çekin vadesine ve çekin sahibinin (keşidecinin) finansal durumuna göre belirlenir. Dolayısıyla tam olarak ne kadar kesinti olacağını öğrenmek için çekinizin görüntüsünü müşteri hizmetlerimize iletebilirsiniz.

Faktoring işleminde vadeler ne kadar olabilir?

İşlem bazında değişebilmek ile birlikte genel olarak 6 aydan düşük vadeli alacaklar kabul edilmektedir.

Faktoring işleminde fatura gerekiyor mu?

Mevzuat açısından tüm işlemlerde çek tutarı kadar fatura ibraz edilmek zorundadır.

Faktoring Hizmetleri Nelerdir?

Finansman hizmeti, faktoring firmasına temlik edilen alacağın vadesinin beklenmeden hizmet sözleşmesi çerçevesinde müşteriye ödenmesidir.
Garanti hizmeti, faktoring sözleşmesi gereği borçlunun borcunu ödememe riskinin faktoring şirketi tarafından üstlenilmesidir.
Tahsilât hizmeti, alacağın vadesinin takip edilmesi, tahsili ve ilgili raporlamanın müşteriye yapılmasıdır.

Faktoring Hizmetlerinin tamamından yararlanmak durumunda mıyım?

Müşteriler, faktoring hizmetlerinin hepsinden faydalanmak zorunda değillerdir. Bir ya da bir kaçından sözleşme hükümleri çerçevesinde yararlanabilirler.

Faktoring Nasıl Yapılır?

Vadeli mal veya hizmet satışınız sonrası faturanızı ve çekinizi mobil uygulamamız veya web sitemiz üzerinden bize ulaştırarak işlemleri başlatabilirsiniz. Ayrıca şubelerimize gelerek de işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Faktoring İşlemleri Bilançomu Nasıl Etkiler?

Vadeli satışlardan doğan alacaklar faktoring işlemi ile nakde döneceğinden likidite oranınız artar. Faktoring işlemi kredi kullanımı olmadığı için bilançonuzun pasiflerinde yer almaz.

Kabilirücu (Dönülebilir) ve Gayrikabilirücu (Dönülemez) Faktoring Ne Demektir?

Kabilirücu (Dönülebilir) faktoring, faktoring şirketi alacağın ödenmeme riskini üstlenmez. Finansman ve tahsilât hizmeti verir. Alacağın tahsil edilememesi durumunda satıcı firmadan alacağını talep etme hakkı vardır.
Gayrikabilirücu (Dönülemez) faktoring, alacağın ödenmeme riskini faktoring anlaşması çerçevesinde faktoring şirketi üstlenir.

Faktoring Özellikleri Nelerdir?

• Nakit akışının daha iyi yönetilebilmesini sağlar.
• Vadeli satışlardan doğan riskin yönetilmesini sağlar.
• Yeni müşteriler ile çalışılabilmesi için kolaylıklar sağlar.
• Sermaye gerektiren yeni yatırımlar ve iş fırsatları için finansman sağlar.

Faktoring Ücreti Nedir?

Faktoring Ücreti = Faiz tutarı + Komisyon + Vergi (BSMV)

Faiz tutarı, temlik alınan alacak tutarı üzerinden, işlem vadesine göre hesaplanır. Komisyon ise finansman hizmetinden dolayı alınır. BSMV ise faiz ve komisyon tutarının %5’i kadardır.

Faktoring işlemlerinde ön ödeme nasıl ve ne orandan yapılır?

Faktoring işlemlerinde ön ödeme temlik edilen alacağın üzerinden hesaplanır. Ön ödeme alacağın %80’ine kadar yapılabilir. Alacak tahsil edildikten sonra faktoring şirketi faktoring ücretlerini kestikten sonra kalan tutarı faktoring yapan işletmeye öder.

Faktoring için teminat gerekir mi?

Faktoring işlemleri için genellikle ekstra bir teminat istenmez.

Faktoringde minimum ve maksimum finansman limiti var mı?

Faktoring için bir alt ve üst limit yoktur. Temlik edilen alacak limit belirlenmesinde önemli bir etkendir.

Faktoring İşlemlerinde Vadeler Ne Kadar Olabilir?

Alacakların vadesi 30 ile 120 gün arasında ise faktoring işlemi yapılabilir. 120 günün üzeri alacaklar için şubelerimiz ile görüşebilirsiniz.

Açık hesap çalıştığım müşterilerden olan alacakları faktoring şirketine devredebilir miyim?

Evet devredilebilir. Fatura borçluya gönderilirken vadeli alacağın temlik yoluyla faktoring şirketine devredildiği belirtilmeli ve ödemenin faktoring şirketi hesabına yapılması gerektiği belirtilmelidir.

Faturası Henüz Kesilmemiş Satışlarda Faktoring Hizmetinden Yararlanabilir miyim?

Mevzuat gereği faktoringe konu olan tüm işlemlerde fatura ibraz edilmesi zorunludur.

Faktoring Şirketleri Nereye Bağlıdır?

Faktoring Şirketleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme (BDDK) ya bağlıdır.

Neden Ulusal Faktoring’i tercih etmeliyim?

Aynı zamanda deneyimli ve geniş kadrosu ile kaliteli ve hızlı hizmet alırsınız.
Ulusal Faktoring ile uzun soluklu bir iş birliğine başlangıç yaparsınız.